Net-even-andere-dagen

19 juni 2021

Werelddag van het Slenteren

(World Sauntering Day)

De Werelddag van het Slenteren wordt elk jaar gevierd op 19 juni. De wereld om ons heen beweegt in zo’n hectisch tempo dat we vaak vergeten te vertragen en de spreekwoordelijke rozen te ruiken. Zelfs als we wandelen gaat dat met een hoge snelheid.

Deze feestdag werd bedacht door W.T. Rabe in 1979 als reactie op joggen, de gezworen vijand van het slenteren. Het is vermoedelijk begonnen in het Grand Hotel op Mackinac Island in Michigan, VS. Het hotel heeft de langste veranda ter wereld, met een lengte van 660 voet, oftewel 200 meter. De hele gedachte achter de dag was om mensen een beetje langzamer te laten bewegen en zo meer kennis te laten nemen van de wereld om hen heen.

De definitie van de term ‘slenteren’ is ‘langzaam en ontspannen lopen’. In 2002 zei Rabe’s zoon tegen journalisten: ‘Slenteren, zoals mijn vader zou zeggen, gaat van punt X naar punt Y, wat betekent dat het je niet kan schelen waar je heen gaat, hoe je er heen gaat of wanneer je er zou kunnen aankomen. Het idee, zei hij, was om de rozen te ruiken en aandacht te schenken aan de wereld om je heen.

Joggen was in zijn ogen een slopende aanval op het lichaam. Snelheid en inspanning haalden alle vreugde uit beweging door elke stap zo pijnlijk mogelijk te maken. Slenteren – de kunst van het vrij bewegen van de ene locatie naar de andere – was in zijn ogen onbetwistbaar superieur.

In de loop der jaren heeft Rabe een aanzienlijke aanhang gekregen. Andere mensen begonnen te zien dat hij iets op het spoor was. Joggen is misschien de aanbeveling van gezondheidswerkers, maar het putte het vreugdevolle leven van mensen uit. Waar was het plezier in de activiteit? Waar was de ontspanning? Slenteren betekent niet alleen lopen zoals je zou lopen als je op weg was naar je werk. Het omvat ook het idee dat het gewicht van de wereld van je schouders is gevallen. Je loopt vrij van stress en spanning en kunt je concentreren op de pure vreugde van de handeling. Het is de antithese van joggen – een pijnlijke handeling die je berooft van je ervaring van de buitenwereld. Het is meer meditatief en contemplatief. Je hebt de mogelijkheid om het leven ten volle te ervaren in plaats van je opgeblazen en moe te voelen.

Internationale Dag van het Surfen

(International Surfing Day)

Iedere derde zaterdag van juni is het de Internationale Dag van het Surfen. Een dag waarop de surfsport en de “surfing lifestyle” (de zgn. surf cultuur) centraal staan. In 2021 is de ‘International Surfing Day’ op zaterdag 19 juni.

Een initiatief uit 2005 van ‘Surfing Magazine’ en ‘The Surfrider Foundation’.

International Surfing Day volgt nauwgezet de geest en bedoeling van de World Surf Day, opgericht door de Usenet-nieuwsgroep alt.surfing in 1993. International Surfing Day is een wereldwijde viering van de surfsport. De dag wordt gevierd met surfwedstrijden, barbecues, filmvertoningen en andere surfgerelateerde activiteiten.

Surfers gebruiken de dag ook om iets terug te doen voor het milieu door het organiseren van strandopruimingen, het herstel van duinen en andere habitats en andere activiteiten zoals lobbyen om de recreatiegebieden in Californië te behouden waar wordt gesurft, of het planten van Naupaka (een bloeiende kustplant) in Hawaii.

Directe actie werd op deze dag in Engeland door vorm van protest gebruikt om verzet te uiten tegen rioolwater in de wateren van de Gold Coast; een precair probleem voor veel surfers die besmet raken met de bacterie uit open wonden door sportblessures.

Nationale Archeologiedagen

vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 juni 2021

(European Archaeology Days)

De nationale Archeologiedagen werden door de Covid pandemie verplaatst van oktober 2020 naar juni 2021. Goed nieuws, want daardoor kunnen de Nationale Archeologiedagen ook aansluiten bij de “European Archaeology Days” die sinds 2019 worden georganiseerd. Aan deze eerste editie van de Europese Archeologiedagen deden al 18 landen mee en ook Nederland sluit nu aan!

De Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni 2021 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Vanaf 2021 vinden de dagen ieder jaar plaats in het derde weekend van juni.

Op deze dagen kan iedereen kennis maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat.

Iedereen die bij de Nederlandse archeologie betrokken is wordt uitgenodigd om tijdens dat éne weekend de deuren te openen en het publiek mee te nemen in de wondere wereld van ons mooie vak of hobby. Dat kan in allerlei vormen: van schervenworkshop tot meegraafdag, van archeologische fietstocht tot verkleedpartij en theatervoorstelling of gewoon met een interessante lezing.

Met het enthousiasme en de betrokkenheid die de archeologie zo kenmerkt is heel veel mogelijk. Met z’n allen zetten we de archeologie in Nederland verder op de kaart, laten we een groot publiek meegenieten en kweken we nieuwe ambassadeurs.