Net-even-andere-dagen

14 april 2021

Nationale Poepdag

(Een feestdag in Nederland)

Ieder jaar organiseert de Maag Lever Darm Stichting op de tweede woensdag van april de nationale Poepdag. In 2021 is de ‘Nationale Poepdag’ op woensdag 14 april .

Een dag die in het leven is geroepen door de Maag Lever Darm Stichting om de relatie tussen ontlasting en gezondheid te benadrukken. 70% van onze afweercellen bevindt zich in de darmen, waarbij ons microbioom de groei en deling van afweercellen stimuleert. Heel belangrijk in deze tijd, daarom geven we extra aandacht aan kennis en informatie over hoe je goed voor je microbioom kunt zorgen.

Helaas heeft de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) besloten om deze dag dit jaar te annuleren. Je poep is een belangrijke indicator voor je gezondheid. Dat is het nog steeds, maar in deze tijd vraagt de bestrijding van het coronavirus veel capaciteit van de zorg en ook onze aandacht.

De Maag Lever Darm Stichting heeft daarom de keuze gemaakt om zich nu te richten op het belang van een gezonde spijsvertering en de rol van je afweer. Daarmee kunnen we helpen om je weerstand in deze tijden zo goed mogelijk op peil te houden.

Pan American Day

14 april is het Pan American Day, een feestdag die de eerste internationale conferentie van Amerikaanse staten herdenkt. Pan American Day is vastgelegd in een resolutie die op 7 mei 1930 door de raad van bestuur van de Pan American Unie is aangenomen.

De allereerste Pan American Day werd gevierd op 14 april 1931 en werd geïntroduceerd door de International Unie van Amerikaanse Republieken, een voorloper van de Organisatie van Amerikaanse Staten (AOS), als herdenkingsdag van de oprichting van het Commercial Bureau of American Republics op 14 april 1890.

De AOS werd vervolgens opgericht op 30 april 1948 met als doel de vrede en veiligheid te versterken, mogelijke oorzaken van moeilijkheden te voorkomen, oplossingen te zoeken voor politieke, juridische en economische problemen, conventionele wapens te beperken, economische, culturele en sociale ontwikkeling te bevorderen.

Deze feestdag wordt gevierd door de landen van Noord- en Zuid-Amerika en het is een geweldige gelegenheid voor alle Amerikanen op het westelijk halfrond om hun banden te versterken en zich te verenigen binnen 24 Amerikaanse landen.
In sommige staten van Amerika is het een nationale feestdag (bijvoorbeeld Honduras, Costa Rica, Uruguay, Nicaragua). De VS vieren Pan American Day door middel van presidentiële proclamatie. De hele week waarin de feestdag valt, wordt beschouwd als de Pan American Week.

International Day of Pink

De ‘International Day of Pink’ is een wereldwijde dag tegen pesten, discriminatie, homofobie, transfobie en transmisogynie dat jaarlijks in de tweede week van april wordt gehouden en dit jaar op 14 april 2021 wordt gevierd.

De ‘International Day of Pink’ (ook kortweg ‘Day of Pink’) is een Canadees initiatief dat jaarlijks op de tweede woensdag van april wordt gehouden. Diversiteit wordt op deze dag gevierd door het dragen van roze kleding.

Geïnitieerd door twee leerlingen van een middelbare school in Nova Scotia (Canada) – David Shepherd en Travis Price – iedereen op school opriepen roze te dragen als steunbetuiging aan een homoseksuele medeleerling die gepest werd omdat hij een roze T-shirt droeg.

De dag wordt tegenwoordig georganiseerd door het ‘Canadian Centre for Gender and Sexual Diversity’ en is inmiddels uitgegroeid tot een evenement met een internationaal karakter tegen pesten, discriminatie, homofobie en transfobie. In 2012 deden meer dan 8 miljoen mensen mee.

Niet te verwarren met de Landelijke Dag tegen Pesten die in Nederland jaarlijks op 19 april wordt gehouden.