Printen & drukwerk
To print or not to print, that’s the question!

De keuze om drukwerk te laten drukken of printen hangt af van het soort informatie. Er bestaan namelijk een aantal belangrijke verschillen tussen drukken en printen, ook al gebruikt men de termen vaak door elkaar. Een belangrijk verschil tussen printen en drukken is het eindresultaat. Bij drukwerk ziet elk exemplaar er hetzelfde uit; bij printen kunt u elke afdruk personaliseren.

Het blijft een afweging tussen kwaliteit en kosten

72dpi Copieerman

Oosterveld Design verzorgt en begeleidt drukwerk voor al uw communicatie, zowel in kleine als in grote oplages. Dit omvat een zeer diverse en grote groep producten. Denk hierbij aan posters, folders, flyers, leaflets, brochures, magazines, bedrijfsbladen, mappen en jaarverslagen.
Het hoort bij ons vak om u vakkundig te adviseren over de mogelijkheden en technieken op het gebied van druk- en printwerk. Goed drukwerk bevestigt namelijk het imago van uw bedrijf en zal uw (potentiële) klanten overtuigen van uw product of dienst.

Kwaliteit van drukwerk en de kosten
Zeker: de kwaliteit van thuisprinters verbeterde de afgelopen jaren enorm en ook de kleurweergave is met sprongen vooruitgegaan. Maar wie echter zijn zelfgemaakte flyer wil verspreiden of een zelf geprinte poster buiten ophangt, loopt al snel tegen de beperkingen aan.

De inkt geeft af of de poster is al na een paar regendruppels volledig onleesbaar geworden. Drukinkt van een drukker daarentegen is wél watervast en de kwaliteit is – zeker bij offset – superieur.

Het is een fabeltje dat het laten maken van drukwerk duur is. Zelf printen is per afdruk veel duurder. De dure inkt zorgt er namelijk voor dat de prijs van een enkele kleurenafdruk op A4-formaat kan oplopen tot wel € 1,50 (bron: Consumentenbond). Dat tikt aardig aan als u zelf 50 A4-folders print én moet vouwen.

Wordt het printen of drukken?
Hierbij spelen de gegevens, frequentie, oplage, kosten en het medium allemaal een rol. Welke keuze u ook maakt, het is belangrijk dát u hem maakt. U kunt namelijk besparen op kosten, of juist de kwaliteit verhogen. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk dan 10 jaar geleden.

Keuzecriteria drukken, printen of… misschien digitaal.

 • Benodigde Hoeveelheid:
  Grote Aantallen – Offsetdruk.
  Kleine Aantallen – Digitale druk.
  Enkele stuks – Zelf printen of digitaal versturen.
 • Gevraagde Kwaliteit:
  Kleurnauwkeurigheid – Drukken.
  Watervastheid – Drukken.
  Personifiëren – Printen.
 • Kosten:
  Offsetdruk: prijs wordt lager bij grotere aantallen.
  Digitale druk: prijs wordt nauwelijks lager bij grotere aantallen.
  Zelf Printen: prijs per stuk erg hoog en wordt niet lager bij grotere aantallen.
  Digitale documenten: De goedkoopste en milieuvriendelijkste vorm van documentatie.

Drukker die met een vroege handbediende Gutenberg-pers uit de 15e eeuw werkte. Johann Gutenberg wordt algemeen beschouwd als de uitvinder van de drukpers en de vader van het moderne gedrukte boek. Zijn uitvinding leidde tot een revolutie in de verspreiding van informatie van kennis en ideeën. De gravure uit 1877 toont de eerste Engelse Drukker, William Caxton, die het drukprocedé aan koning Edward IV toont.